Uit de praktijk; ervaring met de overgang van isofluraan naar propofol

Van isofluraan naar propofol

Nadat mij ter ore gekomen was dat isofluraan een zeer potent broeikasgas blijkt te zijn, wilde ik over op propofol. Nu de praktijk nog meekrijgen in deze overgang en daar gaat dit verhaal over.

We hebben vier anesthesie-apparaten op onze locatie dus we hadden vier spuitpompen nodig om de propofol via constant rate infusion toe te dienen. Daar horen natuurlijk speciale spuiten en hele dunne infuuslijntjes bij om het aan te sluiten op de patiënt. Dus voordat je het allemaal op de rit hebt gaat er best wat tijd in zitten. Maar de grootste klus is de gedragsverandering. Als je jarenlang gewoon een slinger hebt gegeven aan de isofluraan verdamper, is de overgang naar instellen van een spuitpomp en de dosering beheersen een hele overgang. Wat er dan gebeurt is dat de nieuwe apparatuur niet veel gebruikt wordt met als excuus; ‘het is te druk’. Er ging dus veel tijd zitten in educatie en zelf vooral altijd gebruikmaken van de propofolpomp want als de baas het niet doet is er helemaal geen motivatie meer over. Kortom er zijn nog heel wat hobbels te overwinnen. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk hielp ook mee dat iedereen vond dat de narcoses veel stabieler waren dan met gebruik van isofluraan.

Kortom na enige tijd werd het routine en wist iedereen niet meer beter. Maar net als bij Asterix en Obelix: Heel Gallië? Nee een klein dorpje bleef zich verzetten. Zo was het bij mij ook. Daar moest zwaarder geschut in stelling gebracht worden.

Het was in de tandheelkundige ruimte waar de propofol moeilijk een plaats wist te verwerven. Daar heb ik toen eerst een spuitpomp een vaste plek gegeven en niet op een verrijdbare paal daar neergezet. Toen dat niet hielp heb ik op een dag de isofluraan verdamper verstopt. Dat had ik niemand verteld en ik wachtte rustig af wat er ging gebeuren. Ik zal jullie de vervloekingen tot in het zevende geslacht besparen die mij troffen, maar het doel was bereikt. Nu is iedereen blij en gebruiken we alleen nog isofluraan bij kleine knaagdieren en konijnen.

Om een idee te geven in 2021 gebruikten we 18 flessen isofluraan, kosten 18 x €80 = €1440 . In 2022 was dat 15 flessen ( €1200  totaal) en in 2023 tot september is dat teruggebracht tot slechts 1 fles.

Daar staat tegenover dat het propofolgebruik toegenomen is.  

In 2023 tot nu toe (eind augustus) 46 doosjes van 5 flesjes van 20 ml totaal 4600 ml  46 x €42 = €1932 

Maar isofluraan zat bij de narcose in berekend en de propofol wordt apart op de rekening gezet. Netto houden we er dus geld aan over in plaats dat het wat kost.