Inspiratieverhaal verduurzamen diergeneeskundig praktijkgebouw.

In 2007 besloot ik een nieuw praktijkpand te bouwen. Ik kocht daarvoor een oude tuinbouwloods grenzend aan een kassencomplex. De kassen bleven van de projectontwikkelaar en de grond om de praktijk zou gebruikt worden voor een nog te ontwikkelen industrieterrein. In 2008 brak de banken crisis uit en was het project van de baan. Omgeven door akkerbouw begon ik met plannen te bedenken voor de nieuwe praktijk. Die akkerbouw is daar nog steeds en de kassen zijn ook nog niet afgebroken. Het is nu 2023 en het lijkt erop dan in 2025 men achter de praktijk een woonwijk gaat ontwikkelen. Het kan verkeren. In 2010 begon de bouw en in 2011, begin juni openden wij de nieuwe praktijk.

Het was voor mij vanaf het begin af aan duidelijk dat ik een zo energiezuinig mogelijk pand wilde. Ik had bij dierenkliniek de Ark in Middelburg gezien hoe dat eruitzag. Want daar had Carla Brink, toen nog eigenaresse van die praktijk dat zeer voortvarend aangepakt en een zo milieuvriendelijk mogelijk praktijkgebouw neer te zetten. Bij mij moest een bestaand gebouw verbouwd worden. Maar meer dan een betonvloer, staalskelet en metalen wanden was er niet. Inwendig was alles leeg. Waar moet je dan beginnen? Het is belangrijk om een architect in de arm te nemen en daarnaast een bureau dat gespecialiseerd is in energiezuinige bouw en duurzame oplossingen. Want bij de bouw kun je dingen realiseren die je later niet meer kunt doen. Ik heb gekozen voor een bureau uit Goes. Kijk maar eens op www.dubourgraaf.nl. Als architecten had ik Marja Haring en Simone Nagel.

Nadat er een duidelijk plan was zijn er offertes aangevraagd bij diverse aannemers. Die moesten zich houden aan de randvoorwaarden die uit het rapport van Dubourgraaf kwamen. Uiteindelijk is er een aannemer gekozen en moesten we toch nog schrappen in de offerte om binnen het budget te blijven. Daardoor verviel op dat moment de aardwarmtepomp. Dat scheelde in 2010 meteen 46.000 euro. Ook zaten we met een stuk grond tussen de openbare weg en de parkeerplaats van de praktijk. Een tuinman kwam met een offerte van 60.000 euro. Het ging om een stuk grasveld met bomen erop. Er is uiteindelijk besloten dit gebied ecologisch te laten beheren door het Hoeksche Waards Landschap. (HWL) Daartoe werden de kanten naar de sloot veel minder steil gemaakt en werd er in een hoek een moerasachtig gebied gecreรซerd. Daarna is er afgesproken dat het HWL twee keer per jaar alles maait en het maaisel afvoert om de grond te verarmen voor meer biodiversiteit. De Roofvogel werkgroep heeft een torenvalkkast geplaatst en er is een groot insectenhotel gekomen. Uiteindelijk waren we voor de ecovriendelijke inrichting van het terrein 5000 euro kwijt aan het HWL.ย  Het bleek al snel dat er toch in de zomer een airconditioning nodig was. De aardwarmtepomp zou in de zomer een koelende functie hebben, maar die was uit het plan geschrapt. Tegelijk met de airconditioning zijn er toen 150 zonnepanelen op het dak gekomen in 2012. De ramen waren zonwerend en HR++ maar konden de warmte in de zomer toch niet buiten houden. Er is toch zeer energiezuinig gebouwd want hoewel de oppervlakte van het gebouw 270 m2 is en er twee verdiepingen zijn gebruiken we per jaar gemiddeld 2000 m3 gas. Dit jaar in 2023 wordt de cv-ketel vervangen door een elektrische warmtepomp zodat we de gasaansluiting kunnen laten verwijderen. In 2020 is alle verlichting vervangen door ledverlichting. Dat was een heel stuk goedkoper dan de offerte in 2010. Toen ging het om 39.000 euro en nu om 12.000 euro. Dat is gezien de verlaging van het aantal watt gebruikt voor verlichting snel terugverdiend.

Kortom als je de praktijk wil verbouwen of eventueel alleen wil verduurzamen of je wil nieuwbouw plegen, zorg dat je via een goed adviesbureau een rapport laat maken. Dat moet je niet aan een aannemer of een architect overlaten. Je kunt een budget opstellen en vragen wat daarbinnen mogelijk is of zonder budget een rapport laten maken en dan die dingen realiseren die op dat moment prioriteit hebben en binnen je budget vallen. Ik heb bewust voor het laatste gekozen.

De grootste winst zat bij ons in het ventilatiesysteem dat met een warmteterugwinningssysteem de koude buitenlucht opwarmt voor het in de ruimte komt. Daarnaast is het ook mogelijk tegenwoordig om natuurlijke materialen te gebruiken voor de bouw met een lage CO2 voetafdruk. Denk aan hout, schapenwol of andere natuurlijke isolatiematerialen. In dierenkliniek de Ark wordt ook nog het regenwater opgevangen voor het doorspoelen van de toiletten en gebruik in de wasmachines. Kortom er is veel mogelijk als je je goed laat informeren.

Voor een indruk van de praktijk kijk eens op www.anicura.nl/stroowaert

Iedereen is altijd welkom om eens te komen kijken bij ons op de praktijk. Neem dan contact met mij op via 06-10398368

Anton Fennema
AniCura Dierenziekenhuis Stroowaert
Stougjesdijk 294b
3261 KW  Oud-Beijerland