Bezoek aan AniCura kliniek Stroowaert

Caroline Hoogeveen (stagiaireDGV) bezoekt deze kliniek

Waar zorg en duurzaamheid samenkomen

Een bezoek aan AniCura Dierenziekenhuis Stroowaert in Oud-Beijerland onthult niet alleen een toegewijde zorg voor dieren, maar ook een indrukwekkend toewijding aan duurzaamheid. Deze dierenkliniek, gelegen te midden van het groen, toont aan dat passie voor het welzijn van dieren hand in hand kan gaan met respect voor onze planeet.

Bij het betreden van de kliniek vallen meteen het insectenhotel en de torenvalk nestkast op, een toevluchtsoord voor de lokale biodiversiteit. Dit getuigt van hun toewijding aan het creëren van een harmonieuze omgeving, niet alleen voor huisdieren maar voor alle levende wezens.

Een blik binnen onthult een heldere, energiezuinige omgeving dankzij het gebruik van LED-verlichting. Niet alleen binnen, maar ook buiten de kliniek wordt LED-verlichting gebruikt, waardoor niet alleen kosten worden bespaard, maar ook de ecologische voetafdruk wordt verkleind.

De structurele duurzaamheid van de kliniek wordt versterkt door het gebruik van hoogrendementsglas (HR++) en voor de ventilatie wordt een geavanceerd warmteterugwinsysteem gebruikt. Dit systeem zorgt ervoor dat de instromende lucht wordt verwarmd door de uitstromende lucht, wat voor optimalisatie van energie-efficiëntie zorgt.

Opvallend is het bijna volledige afscheid van isofluraan, een sterk broeikasgas. In plaats daarvan maken ze gebruik van spuitpompen voor de intraveneuze toediening van propofol, wat niet alleen milieuvriendelijker is maar ook een stabielere anesthesie biedt, zo blijkt uit hun ervaring.

Een toekomstgerichte stap die de kliniek binnenkort zal zetten, is de installatie van een warmtepomp. Volgens Anton Fennema, praktijkmanager en kartrekker op het gebied van duurzaamheid, is het namelijk tijd om volledig van fossiele brandstoffen af te stappen. In tegenstelling tot de meeste hybride warmtepompen, zorgt deze warmtepomp voor een complete vervanging van de CV-ketel.

Daarnaast scheidt de kliniek zorgvuldig afval; verpakkingen gemaakt van verschillende materialen worden uit elkaar gehaald voor een nauwkeurige scheiding.

AniCura Dierenziekenhuis Stroowaert is niet alleen een plek voor dierenwelzijn; het is een lichtend voorbeeld voor andere dierenklinieken die streven naar duurzaamheid. Als dierenartsen hebben we immers niet alleen de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze geliefde huisdieren, maar ook voor de wereld waarin zij leven.

-Caroline Hoogeveen is een studente Diergeneeskunde. Zij loopt stage  bij De Groene Veterinair.-