Parasietenadvies op maat voor de hond

Van standaard 4x per jaar ontwormen en elke maand ontvlooien naar een advies op maat. De reden dat we volwassen honden en katten ontwormen heeft vooral te maken met het zoönotisch potentieel van spoelwormen en de Echinococcus lintworm. Hetgeen de hond of kat eet en waar en hoe hij leeft is van invloed op de kans op infectie. Voor spoelworminfecties is bekend dat slechts 15% van de honden verantwoordelijk is voor 75% van de patente infecties. Veel honden worden dus standaard ontwormd tegen spoelworm terwijl ze dit niet hebben. Naast het zoönotisch aspect speelt ook de longworm (Angiostrongylus vasorum) een steeds grotere rol in het veroorzaken van ziekte. Voor meer informatie over de typen wormen die voorkomen bij de hond en kat verwijzen we graag naar de ESCAPP. Hieronder vindt u een handvat voor het gebruik van antiparasitica bij de kat waarbij zowel de gezondheid van het dier en het zoönotisch aspect van sommige parasieten als de belasting voor het milieu en de biodiversiteit in acht is genomen.  

Handvat antiparasitica hond 

Endoparasieten

Bij de aanwezigheid van vlooien dient er te worden ontwormd omdat de vlo een tussengastheer is voor de hondenlintworm (komt zowel bij hond als kat voor). 

Adviseer de eigenaar om de ontlasting altijd, maar in ieder geval de eerste twee dagen na de ontworming (wanneer het middel wordt uitgescheiden) op te ruimen en dit bij het restafval te deponeren.  

Diagnostiek 

Er zijn verschillende manieren om te testen op wormen en ze zijn lang niet allemaal even sensitief. De sensitiviteit en specificiteit van de testen, met name op het gebied van microscopie, zijn ook afhankelijk van de kennis en ervaring van degene die het uitvoert. Hieronder de verschillende opties.  

* Mogelijk onder andere via Het Woud, het VMDC en IDEXX 

 Ectoparasieten 

Diergeneesmiddelen moeten aan uitgebreide veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen voordat ze worden goedgekeurd. Bij de toelating van diergeneesmiddelen wordt echter niet beoordeeld hoeveel van deze middelen in het milieu terecht komen en wat de risico’s voor het milieu zijn (EMEA, 2016). Wat betreft ectoparasitica weten we dat deze door het gebruik bij huisdieren in het milieu terechtkomen en hier nadelige effecten kunnen hebben (o.a. verhoogde bijensterfte door imidacloprid). 

De ectoparasitica die bij honden en katten worden gebruikt, kunnen op verschillende manieren in de omgeving terecht komen: 

  • Via huid/haren door aaien of verharen 
  • Door het wassen van het dier of doordat het dier (hond) in oppervlaktewater zwemt 
  • Via de ontlasting/urine 

Behandeladvies

Het algemene advies om de omgevingsbelasting zo laag mogelijk te houden, is om honden op maat te behandelen. Niet elke hond is even gevoelig voor het krijgen van vlooien/teken. Het hele jaar door preventief ontvlooien is dus mogelijk niet nodig. Ook tekenpreventie is afhankelijk van de gevoeligheid van de hond, van zijn leefomgeving en daarnaast seizoensgebonden. Onderstaand handvat voor behandeling van de hond met ectoparasitica kan gebruikt worden om de klant een gerichter, op maat gemaakt, advies te geven. 

Geef daarnaast onderstaand advies mee aan de klant: 

  • Ruim hondenpoep op! Niet op de composthoop, maar bij het restafval  
  • Laat je hond minimaal 48 uur niet zwemmen/niet wassen na het toedienen van een topicaal product om uitscheiding in het water te voorkomen 
  • Laat na het kammen van je hond geen haren achter in het milieu wanneer uw hond behandeld wordt met een ectoparasiticum.  

Tip: geef een hondenpoepzakje mee bij verkoop van antiparasitica en voeg ‘ontlasting opruimen’ standaard toe aan het etiket van antiparasitica. 

Voor meer informatie over het meest geschikte antiparasiticum verwijzen we graag naar de producttabellen van ESCAPP.

Heb je vragen of tips n.a.v. dit handvat, neem dan contact met ons op via het contactformulier, t.a.v. werkgroep Medicatie.

Richtlijnen voor behandeling